وظیفه روغن ترمز چیست؟

وظیفه روغن ترمز چیست؟

روغن ترمز چیست؟ ماده ای است در لوله هاي سيستم ترمز خودرو كه نيروي وارد شده بر پدال ترمز را به روتورهاي ترمزها در چهار چرخ خودرو منتقل ميكند؛ در نتیجه باعث كاهش سرعت و يا توقف خودرو مي شود. روغن ترمز بر عکس نامی که دارد کارایی در روان کردن یا کاهش اصطکاک بین دو قطعه را ندارد و فقط نیروی وارد شده به پدال ترمز را به لنت و پیستون منتقل میکند.

مهم ترین ویژگی روغن ترمز تراکم ناپذیری آن است، اگر تراکم ناپذیر نبود هنگام فشار دادن پدال، روغن ترمز متراکم می شد و دیگر نمی توانست تمام نیروی وارد شده را منتقل کند. روغن ترمز در اثر افزایش دما و فشار كار مي كند، برای اینکه وظیفه اش را انجام دهد به دمای زیادی نیاز دارد و اگر دما به میزان مورد نظر نرسد وظیفه روغن ترمز درست انجام نمی شود. روغن ترمز در سیستم ترمز بسیار ضروری است؛ به طوری که اگر خودرو روغن ترمز نداشته باشد دیگر فشار دادن پدال ترمز هیچ معنایی ندارد و خودرو متوقف نمیشود.

 

انواع روغن ترمز

انواع مختلفی از روغن ترمزها وجود دارد، بعضی از افراد اطلاعاتی درباره ی روغن ترمز و تعویض آن دارند اما خیلی از افراد هم هستند که اطلاعاتی در این مورد ندارند، اول باید انواع روغن ترمز موجود را بشناسید. به طور کلی دو نوع روغن ترمز وجود دارد:

نوع اول: روغن ترمزی بر پایه ی سیلیکون است که این روغن ترمزها فقط برای خودروهایی استفاده می شوند که سیستم ترمز ضد قفل یا همان ABS را ندارند.

نوع دوم: روغن ترمزی بر پایه ی گلیکول می باشد که برای خودروهایی استفاده می شود که سیستم ضد قفل یا همان ABS دارند.

اگر خودرویی از روغن ترمز بر پایه گليكول استفاده كرده دیگر نمي تواند آن را به سيليكوني تغيير دهد. زيرا مقدار كمي که از روغن موتور نوع اول مانده است به هیچ وجه از لحاظ شيميایي با روغن موتور نوع دوم سازگاري ندارد.

روغن ترمز

مشاهده و خرید انواع روغن ترمز کلیک کنید

مقیاس DOT:

روغن ترمزها بر اساس مقیاس DOT که بر اساس نقطه جوش است تقسیم بندی شده اند که برای هرکدام از DOT های مختلف یک رنگ خاص را در نظر گرفته اند که خرید برای افراد راحت تر باشد. بسیاری از افراد تصور میکنند که هرچقدر عددDOT  روغن ترمز بیشتر باشد روغن ترمز بهتر و مناسب تری است. این فکر کاملا اشتباه است هر خودرو روغن ترمز مخصوص خود را دارد و انتخاب روغن ترمز مناسب به عواملی مانند نوع موتور، وزن خودرو، سیستم انتقال قدرت و… بستگی دارد.

 

  • DOT 2: این نوع از روغن ترمز ها دارای نقطه جوش 190 درجه ی سانتی گراد هستند.
  • DOT 3: این روغن ترمز ها نقطه جوش 205 درجه ی سانتی گراد دارند.
  • DOT 4: نقطه جوش این روغن ترمز ها 230 درجه ی سانتی گراد است.
  • DOT 5: دارای نقطه جوش 260 درجه ی سانتی گراد است، یکی از ویژگی های این روغن ترمز خاصیت جذب رطوبت بسیار پایین است به صورتی که هرگز رطوبت را جذب نمی کند. از دمای جوش بسیار بالایی برخودار است و همین مساله  ارزش آن را دو چندان می کند. این نوع روغن ترمز قابلیت ترکیب با روغن ترمز های DOT 3 و DOT 4  را ندارد. این روغن ترمز که رنگ آن بنفش است هرگز نباید در خودرو های معمولی استفاده شود.
  • DOT 5.1: این نوع روغن ترمز همان DOT 4 است با این تفاوت که خصوصیات DOT 5 را هم دارد و همچنین می توان این نوع روغن ترمز را با روغن ترمز های DOT 3 و DOT 4 ترکیب کرد. بعضی افراد DOT 4 پلاس و DOT 4 سوپر هم می گویند، اگر اینگونه نام هایی شنیدید منظور همان DOT 5.1 است.

 

ویژگی های روغن ترمز خوب چیست؟

  • روغن ترمز خوب و استاندارد نباید در دمای پایین یخ بزند، ماده ای غیر قابل تراکم است
  • سمی و قابل اشتعال است
  • در آب حلال است و خاصیت خود را بعد از حل شدن در آب از دست می‌دهد
  • روغن ترمز رنگ را به سرعت از بین می برد
  • تمام روغن ترمزها به غیر روغن ترمز DOT 5 رطوبت را جذب میکنند، پس روغن ترمز خوب باید این وظیفه را به درستی انجام دهد
  • روغن ترمز بازه ی دمای خوبی دارد و میتواند در بالاترین و پایین ترین دما در ماشین عملکرد خوبی از خود نشان ‌دهد
  • روغن ترمز باید با قطعاتی که در ارتباط است سازگاری کامل داشته باشد

 

چه زمانی روغن ترمز را تعویض کنیم؟

روغن ترمز هم مانند دیگر قطعات خودرو یک دوره ی مشخص دارد و بعد از اتمام آن نیاز به تعویض پیدا میکند. با گذشت زمان روغن ترمز به طور تدریجی رطوبت هوا را جذب می کند. همین موضوع باعث میشود وظیفه روغن ترمز به درستی اجرا نشود و روغن ترمز را تخلیه و تعویض کرد. روغن ترمز خودرو های معمولی را حداقل هر یک سال و حداکثر هر دو سال تعویض کنید. از آن جایی که کل سیستم ترمز یک بخش بسیار مهم در خودرو می باشد بهتر است برای اطمینان بیشتر به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه شود و از تاریخ دقیق تعویض روغن ترمز مطمئن شوید.

 روغن ترمز2

 

نشانه های کم شدن روغن ترمز:

برخی مواقع به دلایل مختلفی مانند نشتی لوله یا سیستم ترمز سطح روغن ترمز در مخزن پایین می آید. در این هنگام اشتباه زیادی که بسیاری از افراد آن را انجام میدهند این است که بعد از مشاهده پایین آمدن سطح روغن ترمز از حد مجاز اقدام به اضافه کردن روغن ترمز میکنند. پایین آمدن سطح روغن ترمز ممکن است نشان از خرابی لنت ها باشد و اگر لنت ها را تعویض کنید خودتان بالا آمدن مجدد روغن ترمز را مشاهده خواهید کرد. هنگامی که کم شدن غیر معمول روغن ترمز را مشاهده کردید، قبل از هر کاری به دنبال پیدا کردن دلیل آن باشید و آن را رفع کنید. حال به برخی از علائم و نشانه هایی که بعد از کم شدن روغن ترمز به وجود می آیند می پردازیم:

1. روشن شدن چراغ چک خودرو

یکی از آسان ترین راه های فهمیدن مشکل در سیستم ترمز روشن شدن چراغ هشدار در پشت آمپر کیلومتر خودرو است. معمولا زمانی که روغن ترمز نیاز به تعویض یا اضافه کردن داشته باشد این چراغ روشن می شود.

2- خوب عمل نکردن ترمز

هنگامی که روغن ترمز زیادی کاهش پیدا کند و یا تمام شده باشد، ترمز به خوبی کار نمی کند و شما به راحتی می توانید آن را حس کنید. این موضوع به دلیل کند شدن لنت ها است و وقتی لنت ها به درستی کار نکنند راننده متوجه میشود.

3. سفت تر شدن پدال ترمز

هنگامی که احساس کردید که پدال ترمز نسبت به قبل سفت تر شده است مشکل از روغن ترمز است. در این هنگام شما می توانید مقداری روغن ترمز به مخزن آن اضافه کنید. البته قبل از هرچیزی بررسی کنید که مخزن روغن ترمز خودرو نشتی پیدا نکرده باشد. زیرا اگر نشتی داشته باشد در اول باید نشتی آن را رفع کنید. همچنین نشتی مخزن روغن ترمز می تواند دلایلی مانند گرما، فرسوده شدن لنت ترمز و… داشته باشد.

4-صدا در سیستم ترمز

یکی دیگر از نشانه ها و علائم کم شدن روغن ترمز پر سر و صدا شدن سیستم ترمز خودرو است. این مساله باعث آسیب به دیگر قطعات و بخش های خودرو می شود. کمبود روغن ترمز را جدی بگیرید و چنانچه سر و صدای زیادی از سیستم ترمز خودرو شنیدید برای عیب جویی به یک مکانیک مراجعه کنید.

برای مشاهده لیست قیمت انواع روغن ترمز کلیک کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *