یکی از موارد مهم که در عملکرد موتور خودرو اهمیت دارد کیفیت بنزین است. علاوه بر خلوص بنزین مطلبی که حائز اهمیت است آلایندگیهایی است که در مسیر سوخترسانی ایجاد میشوند و در باک خودرو نیز هم ذرات رسوب میکنند و وارد بنزین می شوند. اگر بخشی از این ذرات وآلایندگی ها به موتور برسد علاوه بر ایجاد احتراق نامناسب باعث پایین آمدن کارایی موتور میگردد و قطعات موتور دچار استهلاک میشوند، در نتیجه فیلتر بنزین اهمیت بالایی در حفظ قطعات موتور و افزایش کارایی آنها دارد.
فیلتر بنزین قطعه ای است که تمام ذرات و ناخالصی های بنزین را تا حد امکان تصفیه میکند. کار اصلی آن جذب ذرات، گرد و خاک، خردههای فلز و رطوبت موجود در بنزین است. وقتی این رطوبت به موتور می رسد ضمن اینکه اثر منفی در احتراق دارد باعث زنگزدگی قسمت های فلزی موتور میشود. در واقع فیلتر بنزین قطعه ای مهم برای عملکرد بهتر موتور است؛ ولی متاسفانه افراد نسبت به آن اهمیت لازم را نمیدهند. کاربردهای فیلتر بنزین در خودرو را میتوان اینگونه بیان کرد:
- حفاظت از قطعات سیستم سوخترسانی مانند انژکتورها
- بالا بردن بازده موتور
- کاهش آلایندگی خودرو
- پیشگیری از زنگزدگی قطعات و بخشهای مختلف موتور مانند سیلندرها یا سوپاپها
انواع فیلتر سوخت:
فیلترهای سوخت در کیفیت ساخت، جنس فیلتر و تراکم آن متفاوت می باشند اما بهطور کلی به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
فیلترهای کارتریجی: فیلترهای کارتریجی از جنس فلز می باشند و دارای قابلیت باز و بستهشدن هستند. برای تعویض فیلتر محفظه باز شده و کاغذ فیلتر تعویض میشود. فیلتر سوخت کارتریجی بیشتر در خودروهای قدیمی دیده میشود. این فیلترها دارای یک فیلتر قابل تعویض در نگهدارنده فلزی هستند که زمان تعویض به صورت جدا قابل تعویض میباشند.
فیلتر سوخت فلزی: این نوع فیلترها جنس بدنه فلزی و آلومینیومی دارند. کیفیت آنها فوقالعاده بالا می باشد و در مقابل ذرات و آلاینده ها مقاوم هستند؛ به گونهای که بنزین نمی تواند روی بدنه آنها تاثیر منفی بگذارد.
فیلتر سوخت پلاستیکی: یکی دیگر از انواع فیلتر سوخت فیلتر سوخت پلاستیکی است. جنس بدنه آنها از پلاستیک بوده و مقاومت چندان بالایی ندارند؛ در نتیجه بهتر است فاصله تعویض آنها کوتاه باشد.
مشاهده و خرید انواع فیلتر بنزین کلیک کنید
فیلتر بنزین در خودروهای انژکتوری و کاربراتوری:
همان طور که گفته شد فیلتر بنزین برای سلامت انژکتورها مفید است. در سیستمهای انژکتوری که بنزین از طریق سیستم پاشش، سوخت را مانند ذرات پودر یا گاز میپاشد که اهمیت فیلتر بنزین بیشتر می شود. هرگونه آلاینده یا ذرات معلق در بنزین میتواند مانع از پاشش سوخت و عملکرد صحیح سیستم سوخترسانی شود.
سوخترسانی در کاربراتور از طریق ژیگلورها که مسیر خروج سوخت هستند درون منیفولد هوا ریخته میشود و پس از مخلوط شدن با هوا به سیلندر میریزد. ژیگلورها که قطر خروجی آنها حدود نیم سانت است احتمال گرفتگی با ذرات ریز کمتر میشود. البته در این صورت تمامی ذرات وارد موتور میشوند و در احتراق تأثیر منفی میگذارند.
محل تعبیه فیلتر بنزین:
محل قرارگیری فیلتر بنزین درخودروهای مختلف متفاوت است. اما در هر حال این قطعه در بخشی از مسیر بنزین در سیستم سوخترسانی از باک به سمت موتور قرار دارد. در خودروهای امروزی این فیلتر درون باک بنزین است، در واقع درون باک بنزین یک صفحه توری وجود دارد که جنبه پیش فیلتر دارد و به عنوان صافی عمل میکند. این صافی از ورود ذرات بزرگ به درون پمپ بنزین جلوگیری میکند که در مسیر خروج بنزین قرار گرفته است.
زمان تعویض فیلتر:
همان طور که گفتیم عملکرد صحیح موتور ارتباط مستقیم با تعویض فیلتر بنزین دارد. پیشنهاد میکنیم به صورت دوره ای و براساس کارکرد خودرو اقدام به تعویض فیلتر کنید. بنزین در جایگاه سوخت فیلتر می شود اما به کیفیت تصفیه سوخت در جایگاه ها خیلی نمی توان اعتماد کرد. تعویض فیلتر بنزین تنها به مسافت طی شده بستگی ندارد به مواردی مانند جنس و نوع آن هم مربوط میشود. با گذشت عمر خودرو فیلتر بنزین هم به تدریج کثیف میشود که میتواند عملکرد ماشین را تحت تأثیر قرار دهد زیرا در صورت مسدود شدن آن سوخت همراه ذرات آلاینده به داخل انژکتور سوخت منتقل میشود. رانندگی در جاده های شنی یا خاکی مدت زمان استفاده از فیلتر را کوتاه تر میکند و لازم به تعویض زودتر فیلتر می باشد.
پیامدهای عدم تعویض به موقع فیلتر بنزین:
با توجه به آنچه گفته شد باید نسبت به سلامت فیلتر و زمان تعویضش توجه لازم را داشت. تمامشدن عمر فیلتر و یا ایجاد هر مشکلی که در روند کار این قطعه خللی ایجاد کند میتواند هریک از پیامدهای زیر را داشته باشد:
- بازده موتور
- کثیفی انژکتورها
- کاهش عمر پمپ بنزین
- خرابی سنسور اکسیژن
- زنگزدگی و خوردگی در سیلندرها و سرسیلندر
- کاهش قدرت موتور
- استارت خوردن نامناسب و روشن نشدن با اولین استار
- ریپ زدن در حرکت
- سخت کار کردن خودرو در حالت درجا
- افزایش مصرف سوخت
- خاموش شدن خودرو در حالت ایستاده
فیلتر بنزین اگر کاملا گرفته شده باشد باعث می شود تا سوخت به کاربراتور یا انژکتور نرسد و موتور در حالت سرد راحت روشن نشود. البته ممکن است موتور روشن شود اما بعد از کار بیفتد و دیگر کار نکند. گرچه بعضی فیلترها دارای مجرای فنری شکل هستند اما اگر فیلتر کثیف باشد این فرصت را مهیا میکند تا از آن عبور کند. با این که سوخت جریان می یابد اما کثیفی را به کاربراتور و یا انژکتورها می رساند که به دنبال آن مشکلات بسیاری را می تواند ایجاد کند. اگر فیلتر بنزینی تا حد کمی گرفته شده باشدخودرو با سرعت کم به راحتی حرکت می کند اما در سرعت های بالاتر و یا زمانی که خودرو بار بیشتری دارد کم می آورد.