روغن موتور چیست و انتخاب بهترین روغن موتور

روغن موتور خودرو چیست و انواع آن کدام است

یکی از مهم‌ترین بخش‌ هر خودرو موتور آن است که روغن موتور میتواند به دیرتر خراب شدن و طولانی شدن عمر موتور کمک کند، با استفاده از راهنمای خرید روغن موتور میتوانید انتخاب بهتری را داشته باشید. روغن موتور خودرو از نفت به دست می آید  به دلیل خواصی که دارد عامل موثری در کاهش اصطکاک موتور است. برای انتخاب روغن خوب و مناسب خودرو عوامل مختلفی را باید در نظر گرفت مانند گرانروی مناسب و درصد اصطکاک پایین. روغن بر اساس توانایی روانکاری قسمت های مختلف همچنین خاصیت ضد زنگ زدگی، خوردگی و سایش قطعات، به دو دسته تقسیم میشوند:

  • روغن‌های تک درجه‌ای یا مونوگرید:  قدرت کار در دمای بالا یا در دمای پایین را دارد
  • روغن‌های چند درجه‌ای یا چهار فصل و یا مالتی گرید:  توانایی کار در دمای بالا و پایین را همزمان دارد

 

مهمترین وظایف روغن در خودرو

  • پایین آوردن سایش قطعات موتور
  • روانکاری
  • شست و شوی داخل موتور
  • خنک کردن موتور
  • حفاظت از قطعه های موتور در مقابل خوردگی
  • کارکرد بهتر قطعه های متحرک موتور در دماهای مختلف
  • بالا بردن عمر قطعات
  • جذب ذرات معلق و رسوبات سوخت

 

انواع روغن موتور:

روغن مینرال:

روغنی که از نفت خام به صورت طبیعی و سنتی بدست می آید. مینرال اولین نوع  روغن موتور تولید شده است که سالهاست در خودروها به کار برده می‌شود. با توجه به ساخت ساده ای که نسبت به سایر روغنها دارد قیمت پایین تری دارد.  مهم ترین وظیفه این روغن روانکاری است و فاصله زمانی بین دو تعویض روغن به دلیل اینکه فرایند شیمیایی ندارد و مواد افزودنی در آن کم است کوتاه است. این روغن در موتور ماشین های قدیمی استفاده می شود و از روغن های نیمه سنتتیک و تمام سنتتیک نمیتوان استفاده کرد. روغن مینرال را نمیتوان برای ماشین های جدید استفاده کرد به دلیل گرانروی بالا وظیفه پاک کنندگی و کاهش دما را نمیتواند به خوبی انجام دهد.

روغن موتور نیمه سنتتیک:

این روغن از ترکیب روغن مینرال و تمام سنتتیک ساخته شده است که به نوعی ویژگی هر دو را دارد. این نوع روغن کیفیت روغن‌های سنتتیک را ندارد اما در دماهای بالا و یا بار زیاد کارکرد بهتری نسبت به مینرال دارند. روغن های نیمه سنتتیک  بیشتر در وانت‌ها و خودرو های شاسی بلند استفاده می‌شود و قیمت آن نسبتا بیشتر از  روغن مینرال است.

روغن موتور تمام سنتتیک:

 این نوع روغن تمام سنتتیک  به صورت شیمیایی بدست می آید، با بالاترین توانی که دارد کار میکند و عملکردی عالی دارد. یکی از مزایای مهم این روغن این است که دیرتر کارآیی خود را از دست می‌دهد و در کوتاه مدت نیازی به تعویض آن نیست. این روغن موتور گران تر از سایر روغن‌هاست و این نکته نیز باید در نظر گرفته شود که برای برخی از خودروها مناسب نیست و باعث لغزندگی  بخش های متحرک موتور میشود.

 

گرانروی یا ویسکوزیته چیست؟

گرانروی نشان دهنده غلظت روغن است و از ویژگی های مهم روغن موتور‌ خودرو میباشد. میتوان از مثال آب و شربت استفاده کرد شربت دیرتر از آب حل میشود در واقع  شربت گرانروی سخت تر و بیشتری نسبت به آب دارد. هرچه دما بالاتر برود میزان گرانروی پایین می‌آید و مایع شل‌ تر می‌شود و با پایین آمدن دما گرانروی بیشتر می شود. میتوان گفت دما و گرانروی رابطه معکوس با هم دارند. گرانروي مناسب براي عملکرد روغن در شرايط مختلف دما ضروری است.

عوامل تاثیر گذار در مدت زمان کارکرد روغن موتور:

  • شرایط کار کردن موتور مانند رانندگی با سرعت بالا
  • رانندگی با بار زیاد در سرازیری ها
  • درجا کار کردن زیاد موتور در ترافیک‌ها
  • رانندگی با سرعت در هوای سرد قبل از گرم شدن روغن
  • خاموش و روشن کردن موتور به دفعات در هوای سرد
  • رانندگی در جاده‌های خاکی به مدت طولانی
  • سرویس به موقع موتور و رفع ایرادات
  • کیفیت روغن موتور و سوخت مصرفی
  • کیفیت فیلترهای هوا و روغن و تعویض به‌موقع آنها

 

روغن موتور چه زمانی باید تعویض شود:

حتما میدانید که روغن اتومبیل باید هر 5000 کیلومتر یا هر 10000 کیلومتر تعویض شود. دلیل آن این است که روغن تحت تاثیر حرارت ناشی از احتراق موتور خاصیت روان کاری و قدرت جذب ناخاصی های داخل موتور را از دست میدهد و از کیفیت آن کاسته میشود. همواره در نظر داشته باشید که خودرو شما در ترافیک و زمانهای درجا کارکردن نیز از روغن استفاده میکند. بنابراین همواره روغن را زودتر از کیلومتر نوشته شده روی آن تعویض کنید. حتی اگر از خودرو زیاد استفاده نمیکنید بهتر است هر 6 ماه یکبار روغن و فیلتر آن را تعویض کنید. این به دلیل آن است که خواص شیمیایی و روان کنندگی روغن پس از شش ماه از بین میرود و یا بسیار کم میشود.

روغن موتور چه زمانی باید تعویض شود

مشاهده و خرید انواع روغن موتور

 

دو استانداردی که به انتخاب روغن موتور کمک میکند:

استاندارد SAE

برای گرانروی استانداری تعریف شده است به نام SAE  که تعیین کننده گرانروی روغن است. از اعداد بین ۰ تا ۶۰ تشکیل شده است. عدد ۰  کمترین میزان گرانروی است که روغن به راحتی جاری می‌شود و با رفتن  به سمت عدد ۶۰ میزان گرانروی افزایش می‌یابد.  SAE 60 روغنی با گرانروی بسیار بالا است که سخت جاری می‌شود. حرف W در این استاندارد برای نشان دادن میزان گرانروی در زمستان است که از کلمه‌ی Winter می‌آید. حرف W همراه عدد SAE  نشان دهنده ی روغن هایی است که در محیط های سرد به کار می روند و گرانروی این روغن ها در گرما اهمیت ندارد.

استاندار API

این استاندارد کیفیت روغن موتور خودرو را مشخص میکند. API  روی بطری های روغن نوشته شده که میتوان به کیفیت روغن پی برد. به این صورت که در مقابل API، حرف انگلیسی S و بعد از آن یکی از حروف A تا N  نوشته می شود هر چه حرف انگلیسی نوشته شده در مقابل حرف اس، به N نزدیک تر باشد روغن کیفیت و عملکرد بهتری دارد هرچه به حرف A نزدیکتر باشد کیفیت پایینی دارد. البته در مناطق و شرایط آب وهوایی مختلف بازده روغن متفاوت خواهد بود.

استانداردهای روغن موتور

روغن موتور ایرانی بخریم یا خارجی؟

انتخاب بین روغن موتور های ایرانی و خارجی سخت شده است. در بین روغن موتور های خارجی ممکن است نمونه‌های نامعتبر و تقلبی باشد که راه تشخیص چنین روغن‌هایی سخت است و بهتر است که از نوع ایرانی استفاده شود. امروزه کیفیت روغن های ایرانی بالا رفته که با بسیاری از برندهای معتبر خارجی رقابت میکنند و  قیمت آن ها  نسبت به نوع خارجی ارزانتر است. با استفاده از مقاله هایی که راهنمای خرید روغن موتور هستند و دفترچه راهنمای خودروها میتوانید اطلاعات خوب و دقیقی درباره نوع و مقدار روغن مورد نياز خودرو که در آن نوشته شده است کمک بگیرید. 80% خودرو ها با روغن های ایرانی سازگار هستند و با انتخاب سطح کیفیت و گرانروی مناسب و تعویض به موقع آن میتوان موتور خودرو سالمی داشت.

 

نکاتی در مورد راهنمای خرید روغن موتور:

  • از ترکیب چند روغن موتور با یکدیگر نباید استفاده کرد
  • ترجیحا از همان مدل روغن و برند قبلی استفاده کنید
  • پس از روشن شدن ماشین، بلافاصله حرکت نکنید و زمان ۲۰ ثانیه‌ای برای  گرم شدن ماشین در نظر بگیرید
  • بهتر است از افزودنی‌های روغن موتور استفاده نکنید مگر از سازگار بودن آن با روغن موتور اطمینان پیدا کنید
  • از روغنی که بیشتر از دو سال از تاریخ تولید آن می‌گذرد استفاده نکنید
  • سیاه نشدن روغن موتور نشانه‌ی خوبی نیست بلکه عدم توانایی آن در جذب ذرات و آلودگی‌ها می باشد و بهتر است تعویض شود
  • در انتخاب روغن باید شرایط آب‌وهوایی را مد نظر قرار داد

دانلود pdf مقاله

برای مشاهده لیست قیمت انواع روغن موتور کلیک کنید

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *