لنت ترمز بخش مهمی از سیستم ترمز است. با کمک نیروی اصطکاک از سرعت خودرو کاسته و در نهایت باعث توقف خودرو میشود. طرز کار سیستم ترمز خودرو به اینصورت است که با فشار آوردن به پدال ترمز، به علت شکل اهرمی پدال نیروی فشار پای راننده چندین برابر میشود. این نیرو از طریق یک سیال تراکم ناپذیر که همان روغن ترمز میباشد به پیستونهای ترمز هدایت میشود. پیستونها عملیات چسباندن لنت ترمز به دیسک و در نهایت کاستن سرعت خودرو را بر عهده دارند.
باید اصطکاک بالا و پایداری مناسبی داشته باشد و با تغییرات درجه حرارت خاصیت خود را از دست ندهد. همچنین باید در مقابل سائیدگی مقاومت داشته باشد. لنت ترمز از دو بخش که قسمت محکم آن کفشک لنت و قسمت اصطکاکی آن که لقمه لنت مینامند تشکیل شده است. لنت فرسوده به روتور ترمز آسیب میزند. زمانی که لنت فرسوده میشود پس از ترمز گرفتن خودرو بلافاصله متوقف نمیشود و قدرت ترمز بسیار پایین میآید که ممکن است باعث بروز تصادف شود.
سیستم ترمز از چند قطعه مصرفی ساخته شده است که باید در بازههای زمانی مناسب تعویض شوند. لنتها به دلیل اصطکاک در طی زمان عمرشان تمام میشود که تمام شدن لنت ترمز به نوع آن و نوع رانندگی بستگی دارد.
لنت ترمز چقدر کار میکند
کارکرد مفید لنت به عوامل زیادی بستگی دارد. کیفیت ساخت، روش رانندگی، محل رانندگی و کیفیت دیسک عوامل موثر در کارکرد این قطعه یدکی مصرفی میباشند. این مقدار میتواند از 40 هزار کیلومتر تا 100 هزار کیلومتر متغیر باشد. همواره توصیه میشود که عملکرد سیستم ترمز را به منظور حفظ ایمنی و کاهش تصادفات هر 15 هزار کیلومتر توسط مکانیک خودرو بررسی کنید.
چه زمانی لنت ترمز را تعویض کنیم؟
- در صورتی که ضخامت لنت ترمز بسیار کم شده باشد نیاز به لنت جدید دیگری است
- در زمان ترمزگیری لرزش در پدال میتواند نشان دهنده تمام شدن لنت ها باشد. البته لرزش پدال تنها با تمام شدن لنت به وجود نمیآید
- ترمز خیلی ضعیف تر و دیرتر از گذشته عمل کند
- اگر در مواقع ترمزگیری صدای سوتی شنیده شود میتواند یکی از دلایل تمام شدن لنت باشد
- زمانی که بر روی پدال ترمز فشار داده میشود فرمان خودرو به یک سمت کشیده شود
- سطح روغن ترمز از حد معمول پایین تر آمده باشد
- اگر ترمز دستی بیش از حد بالا بیاید نشانه تمام شدن و تعویض لنت های عقب است.
مشاهده و خرید انواع لنت ترمز کلیک کنید
مزایا و معایب انواع لنت ترمز
لنت ترمز سایلنت یا ارگانیک
لنت ارگانیک همان لنت ترمز بیصدا است و این بزرگترین مزیت آن است. این لنت در دماهای پایین بهتر عمل میکند و در دماهای بالا ممکن است بوی بسیار بدی تولید کند. این لنت ها به خاطر نرم بودن و گیرایی بالا از دوام پایینی برخوردار هستند، سریعتر فرسوده میشوند مخصوصا زمانی که در دماهای بسیار بالا کار کنند. این نوع لنت برای خودروهایی که استفاده معمولی دارند انتخاب خوبی است ولی برای خودروهایی که در ترافیک شهری تردد زیاد دارند مناسب نیست.
لنت ترمز سرامیکی:
لنتهای سرامیکی از عمر بالایی برخوردار هستند. مادهی اصلی این لنتها سرامیک و فیبر است. این نوع لنت ها برای کار در دماهای بالا مناسب است و در تمامی منطقه های آب و هوایی عملکرد بسیار خوبی دارند. لنت سرامیکی یکی از گران ترین لنت ها می باشد که قیمت گران آن استفاده از آن را محدود کرده است. این دسته از لنت ها قدرت متوقف کنندگی زیادی دارند. صدای کمتری تولید کرده و نسبت به لنتهای دیگر دیرتر خورده میشوند. لنت های سرامیکی سبک هستند و خاک کمتری تولید می کنند.
لنت ترمز نیمه متالیک:
رایج ترین نوع لنتهای ترمز مورد استفاده لنت های نیمه متالیک میباشند. مزیت بالا بودن دوام و قدرت انتقال گرما باعث شده که برای اکثر خودروها مورد استفاده قرار گیرند. لنتهای نیمه متالیک 30 تا 65 درصد از فلز تشکیل شدهاند. با توجه به انتقال گرما این لنت ها خنک میمانند که باعث عمر طولانی آنها میشود. این لنت ها صدای زیادی تولید میکنند روتر ترمز را سریعتر فرسوده میکنند. در دمای پایین و ابتدای استفاده از خودرو عملکرد خوبی ندارند.
لنت کم متال:
درلنت های کم متال حدود یک سوم وزن لنت را فلزاتی مانند آهن و استیل تشکیل می دهند. وجود فلز در این لنت باعث بهتر انتقال پیدا کردن گرما شده و کارایی لنت در دماهای بالا را افزایش میدهد. لنت کم متال اکثرا در خودروهای لوکس استفاده میشود. این لنت ها ترمزگیری خوبی دارند ولی تولید صدا و گرد لنت زیادی دارند.
لنت فلزی:
لنت ترمزهای فلزی عملکرد خیلی خوبی دارند و از دوام بسیار بالایی برخوردارند. این لنت ها معمولاً از آهن، مس، فولاد و گرافیت ساخته میشوند. ماده اصطکاکی که در لنت فلزی استفاده میشود اصطکاک بسیار بالایی دارد. قدرت ایست بالایی دارند در حرارت بسیار بالا بخوبی کار می کنند و گرمای اصطکاک را خوب انتقال داده و دفع میکنند. دلیل متداول بودن این نوع لنت ها این است که ارزان و بادوام هستند.
یکی از معایت لنت های فلزی سنگین بودن آن است که میتواند باعث بالا رفتن مصرف سوخت شود. به دلیل وزنشان برای استفاده در خودروهای مسابقه مناسب نیستند. از آن جایی که هیچ قسمت نرمی در لنت های فلزی وجود ندارد، بیشتر از لنتهای دیگر باعث خوردگی روتور میشوند. لنت های فلزی خودشان سالم میمانند ولی دوام قطعات دیگر سیستم ترمز را پایین میآورند. لنت های فلزی در گرما بهتر کار میکنند ولی در هوای سرد خودرو پس از ترمز گرفتن مسیر کمی را طی میکند تا متوقف شود.
نتیجه گیری:
سیستم ترمز یکی از مهمترین و حیاتی ترین قسمتهای خودرو است که کوچکترین ایرادی در آن میتواند باعث بروز حوادثی خطرناک و جبران ناپذیر شود. بنابراین در انتخاب لوازم یدکی با کیفیت سیستم ترمز دقت بسیار زیادی داشته باشید. همچنین نسبت به رفع ایرادات به ظاهر کوچک سیستم ترمز سریعا اقدام کنید. با شنیدن کوچکترین صدای صوت و یا دیدن عملکرد غیر عادی ترمزها سریعا برای بازدید فنی به مکانیکی خودرو بروید. همواره از سلامت ترمزها و ترمزگیری اطمینان کافی داشته باشید.