در این مقاله قصد داریم با مقایسه انواع لامپ خودرو با استاندارد های مختلف آن آشنا شده تا در هنگام خرید با توجه به شرایط محیطی و مورد استفاده لامپ، انتخاب هوشمندانه تری داشته باشید.
مقایسه انواع لامپ خودرو از نظر نوع پایه سوکت در استاندارد جهانی
-
لامپ خودرو مدل H4
این لامپها دارای پایه سه فیش یا سه سوکته هستند و از نوع هالوژنی میباشند. نور بالا و پایین آنها در داخل حباب لامپ قرار دارد. این لامپ در خودروهایی نظیر پژو 206 ، L90 ، MVM 110، لوگان، ریو، پراید، مزدا 323، نیسان رونیز، نیسان پاترول، پروتون Gen2، پروتون ویرا، رنو ساندرو، کیا پیکانتو، اپل وکترا، اپل کورسا، اپل امگا، پیکان و وانت پیکان استفاده میشود. دقت کنید که این لامپ در خودرو پیکان و پیکان وانت گرد است.
-
لامپ مدل H7
این لامپها دارای دوفیش هستند و به لامپهای پرشیایی نیز معروف هستند. این لامپ ها مناسب خودروهای پژو 206 ، پارس، لیفان، ام وی ام، نیسان، هیوندای، مزدا، کیا و تویوتا هستند.
-
لامپ مدل H1
این لامپ ها در انتهای خود دارای یک فیش میباشند. معمولاً از این لامپ برای مه شکن در خودروهای پژو پارس و پژو ۲۰۶ استفاده میشود. این لامپ ها با توان مصرفی 70 وات در خودروهای سنگین مورد استفاده قرار میگیرد.
-
لامپ مدل H3
این لامپ ها مانند مدل H1 میباشند. با این تفاوت که تک فیش آن سیم دار است و به آن لامپ فیش دار هم گفته میشود . این لامپ در مه شکن های بعضی از سمند ها استفاده میشود .
-
لامپ مدل H11
این لامپ ها معمولا در مه شکن خودرو های هیوندا i20، سانتافه، جنسیس، مزدا 3، مگان، لوگان،و تیبا مورد استفاده قرار میگیرد. کیفیت، توان مصرفی و عمر مفید این لامپها طولانی تر بوده و معمولا در برابر آب و رطوبت مقاوم است.
مقایسه انواع لامپ خودرو از نظر توان مصرفی استاندارد
توان استاندارد هر لامپ ۵۵ وات و حداکثر ۶۸ الی ۷۰ وات میباشد و این لامپ مخصوص استفاده در داخل شهر میباشد. در جاده های بین شهری و روستایی که دید پایین است بهتر است از از لامپ های توان بالا استفاده شود. توجه داشته باشید که در هنگام استفاده از لامپ های توان بالا حتماً از فیش های مخصوص و آفتامات استفاده کنید. در صورت استفاده از لامپ با توان بالا حتما توان سیم و سوکت آن را نیز افزایش دهید چون در غیراینصورت باعث سوختگی سوکت و یا چراغ جلوی خودرو میشود.
مقایسه انواع لامپ خودرو از نظر رنگ نوری:
به طور کلی، هر چه نور لامپ خودرو زرد رنگ تر باشد دید بیشتری به راننده میدهد. برخی از رانندگان برای زیبا تر جلوه دادن لامپ های خودرو از لامپ سفید استفاده میکنند. تصور آنها بر این است که دید بالایی بدست خواهند آورد. اما لامپ های سفید نه تنها دید بالاتری برای راننده فراهم نمیکنند، بلکه باعث آزرده شدن چشم و کاهش دید سایر رانندگان هم خواهد شد. برخی از لامپ هفت رنگ برای خودرو خود استفاده میکنند. از هر زاویه ای که به این لامپها نگاه کنید طیفهای نوری متفاوتی خواهید دید. این لامپها استاندارد نبوده و توصیه میشود از آنها استفاده نکنید. لامپهای چهار فصل همانطور که از نامشان مشخص است مخصوص هر چهار فصل سال بوده و نور به نسبت زرد تری در مقایسه با سایر لامپها دارند.
کلوین یا رنگ نور زنون چیست؟
به طور کلی رنگ نور خروجی حاصل از لامپ زنون ها از 3000 کلوین تا 30000 کلوین متغییر است.
رنگ نور سفید مطلق ، یعنی رنگی که نه به زردی متمایل باشد و نه به آبی در طیف رنگی 6000 کلوین قرار میگرد هرچه عدد کلوین لامپ زنون از این عدد کمتر شود نور خروجی متمایل به زرد می شود.
به عنوان مثال رنگ نور لامپ های هالوژن فابریک که توسط کمپانی های داخلی در خودرو ها استفاده می شود ، 4300 کلوین است. یعنی رنگ سفید متمایل به زرد و به این ترتیب 3000 کلوین می شود رنگ نور زرد طلایی.
هرچه از این عدد یعنی 6000 کلوین یا همان سفید مطلق بالاتر برویم ، رنگ نور آبی تر و کم کم متمایل به بنفش خواهد شد.
شاید با خودرو هایی مواجه شده باشید که نور بسیار درخشان و آزار دهنده و با رنگ سفید متمایل به آبی دارند. کلوین این رنگ سفید مایل به آبی 8000 کلوین است.
یکی از بزرگترین مشکلات و دغدغه های رانندگان که شاید شما هم با آن دست و پنجه نرم می کنید، آب و هوای برفی بارانی، مه گرفته و با به طور کلی شرایط بد جوی است. این شرایط جوی باعث کاهش شدید میدان دید شما می شود. بهترین کلوین رنگی برای شرایط بد جوی و آب و هوایی رنگ نور زرد طلایی یا اصطلاحا مه شکن است. بنابراین هر لامپ زنونی که به این دمای رنگی یعنی 5000 تا 6000 کلوین نزدیک تر باشد از شدت نور بالا تری به نسبت بقیه لامپ های زنون و یا هدلایت برخوردار است.
مقایسه انواع لامپ خودرو هالوژن، لامپ LED، هدلایت، لیزرلایت،دیلایت و نایت بریکر:
لامپ هالوژن:
لامپ های هالوژن از رایج ترین لامپ های مورد استفاده در چراغهای جلوی وسایل نقلیه است. در این لامپ از یک رشته نازک تنگستن و یک حباب شیشه ای حاوی گاز هالوژن استفاده شده است. با هر بار روشن کردن چراغ، گاز هالوژن موجب داغ شدن رشته تنگستن شده و در نتیجه نوری سفید رنگ تولید میشود.
لامپ زنون:
زنون، گازی بی رنگ، بی بو و واکنش ناپذیر است که در مقادیر بسیار کم در اتمسفر یافت میشود و استفاده از آن در چراغ های جلو، در حال گسترش است. این لامپ ها به دلیل ساطع کردن نوری سفید رنگ، از محبوبیت خاصی بین خودروسازان برخوردارند. نور خورشید در یک روز آفتابی معمولی در زمان ظهر در دمای رنگی 5000 تا 5500 کلوین قرار می گیرد. به همین دلیل کمپانی بزرگ و ابر قدرتی نظیر بی ام دبلیو در زنون های فابریکی خود از طیف رنگی 5000 کلوین استفاده می کند. در این حالت میتوانند در شرایط آب و هوایی پایدار شدت نور و وسعت دید خوبی برای سرنشینان خودرو ایجاد کنند. علاوه بر آن در شرایط بد جوی با افزایش وسعت دید از تصادفات جاده ای و آسیب دیدن سرنشینان جلوگیری کند.
لامپ LED
LED که مخفف عبارت “Light Emitting Diode” و به معنای “دیود ساطع کننده نور” میباشد. دیودی نیمه رسانا است که با دریافت ولتاژ روشن میشود. این لامپها در مقایسه با لامپهای زنون گرمای کمتری تولید میکنند و نقش بسیار کمتری در آلایندگی محیط زیست دارند. نور سفید در چراغهای LED دید بسیار بهتری را در شب برای راننده فراهم میکند. در خودرو آئودی، چراغهای LED جدید این شرکت میتوانند تا ۵۵۰۰ کلوین نور دست پیدا کنند که بسیار نزدیک به نور روز است. لامپهای LED که در خودروها استفاده میشوند طیفی از نورهای قرمز، سبز و آبی روشن را تولید میکنند. این طیف توسط چشم انسان به رنگ سفید دیده میشود. با توجه به ویژگی های لامپهای LED این لامپها میتوانند محدوده مشخصی را روشن کنند و این امر باعث میشود تا نور این لامپها باعث آزرده شدن و کاهش دید سایر رانندگان نمیشود.
این ویژگی باعث بوجود آمدن چراغهای هوشمند یا تطبیقپذیر شد با نام Adaptive Lights در بازار شد. فناوری چراغهای LED در خودروها پیشرفت بسیاری کرده است. چراغهای LED که در چراغهای عقبی خودرو به کار میروند، دارای رشتههای هستند که تا ۲۰۰ برابر نازکتر از موی انسان هستند. چراغهای LED در داخل کابین خودروها نیز کاربرد فراوانی دارند. در نورپردازیهای داخلی که در خودروهای جدید میبینید از چراغهای LED استفاده شده است.
هدلایت
این لامپها از تکنولوژی جدید LED ، SMD بهره میبرند. شدت نور این لامپها بر اساس لومن سنجیده میشود و توان مصرفی آنها وات است. در پشت هدلایتها یک فن جهت خنک کردن مدار و چیپست آن وجود دارد. برخی از هدلایت ها دارای کیس و برخی بدون کیس است که این موضوع ارتباطی به کیفیت لامپ ندارد. با توجه به انواع بسیار متنوع هدلایتها توصیه میشود تا از هدلایت های اصلی و با مشاوره متخصص خودرو و مناسب با خودرو خود استفاده کنید. در هنگام خرید هدلایت به پایه و نوع کاربری آن برای نور بالا، پایین و یا پروژکتور دقت کنید. برای نور بالا از پایه H7 برای نور پایین از پایه H1 و برای پروژکتور از پایه H11 استفاده کنید.
این مقاله رو از دست ندید: راهنمای خرید هدلایت خودرو
مقایسه هدلایت با زنون
- هدلایت بر خلاف لامپهای زنون از کیفیت نور بسیار بالایی برخوردار هستند و باعث آزار چشم سایر رانندگان نمیشود.
- هدلایتها برای روشن شدن و رسیدن به بالاترین میزان نوردهی بر خلاف لامپهای زنون نیاز به گرم شدن ندارند و بنابراین میتوان در نور بالا از آنها استفاده کرد.
- برخی از زنون ها باعث بوجود آمدن اختلال در سیستم برق خودرو میشوند ولی در هدلایت اینگونه نیست.
- امکان آزاد شدن گاز زنون در تصادفات بر اثر شکستن چراغ و لامپ خودرو وجود دارد که ممکن است باعث خفگی و ایجاد اختلالات تنفسی شود.
- استفاده از لامپهای زنون متفرقه و غیر فابریک با توجه به قوانین راهنمایی و رانندگی تخلف محسوب میشود.
- نگاه کردن به نور لامپهای زنون به مدت کوتاه باعث ایجاد اختلالات شدید بینایی میشود و در نتیجه امکان بروز تصادف و انحراف سایررانندگان را افزایش میدهد.
لیزرلایت
همواره پیشرفت علم و تکنولوژی تمام جوانب زندگی ما را در بر میگیرد. خودروها هم از این قضیه مثتسنا نبوده و شرکت های بزرگ تولید اتومبیل توانایی خود را در بکار بردن جدیدترین تکنولوژی ها به رخ یکدیگر میکشند. شرکت BMW با بکارگیری سری جدید لامپهای لیزرلایت محدوده و برد نوری وسیع تری را برای راننده فراهم میکند. از طرفی با تشخیص خودرو و یا انسان در فواصل دور با تغییر و تنظیم نور مانع از آسیب رسیدن به چشم و کاهش دید سایر رانندگان میشود.
دیلایت خودرو
مدتی است که چراغهای دیلایت Day Light جایگاه ویژه ای در صنعت خودرو سازی پیدا کرده است. در بسیاری از خودرو ها با روشن شدن خودرو به صورت خودکار دیلایت آنها نیز روشن میگردد. کاربرد این چراغها در روز به منظور جلب توجه بیشتر سایر رانندگان و عابران پیاده است تا از بروز حوادث رانندگی جلوگیری شود. لامپهای استفاده شده در دیلایت عموما از نوع LED میباشد. در ابتدا دیلایتها در مناطق مه آلود برای جلب توجه عابران پیاده ابداع شد. با گذشت زمان و اهمیت استفاده از آن در جلوگیری از تصادفات استفاده از آن در صنایع خودرو سازی جایگاه ویژه ای پیدا کرد.
معمولا دیلایت ها انعطاف پذیر بوده و بر روی تمام خودرو ها قابل نصب هستند.
لامپ نایت بریکر لیزر اسرام
لامپ نایت بریکر از نوع لامپهای هالوژن بوده و شرکت اسرام با تغییراتی که در ساختار این لامپها ایجاد کرده است، محصول جدید را با نام نایت بریکر به بازار عرضه کرده است. در تکنولوژی ساخت این لامپها از گاز زنون خفیف استفاده شده است. همچنین با ایجاد فیلتر های رنگی در بدنه شیشه لامپ، این لامپ را به محصولی با ویژگی های منحصر بفرد در بین سایر لامپهای خودرو تبدیل کرده است. نکته قابل توجه در این لامپ ها وات و گرمای آن است که با توان 60 وات و گرمایی در حد لامپ معمولی نوری فوق العاده تولید میکنند. تصویر زیر دیاگرام مقایسه یک لامپ معمولی و یک لامپ نایت بریکر را نشان میدهد.
استفاده از این فناوری جدید باعث شده که لامپ هالوژن به نسل جدیدی از لامپ های خودرو تبدیل شود. این محصول ساخت کشور آلمان و توسط شرکت معتبر OSRAM تولید میشود. این لامپ ها در چراغ های جلو و پروژکتورها مورد استفاده قرار میگیرد و برای انواع پایه لامپ H7 ,H4 ,H1 تولید میشوند. برای تهیه و خرید این لامپها حتما به نوع پایه چراغ و لامپ خودرو دقت کنید.
مزایای لامپ نایت بریکرچیست؟
- لامپ های نایت بریکر تا 40 متر بیشتر نسبت به لامپ های معمولی پرتاب نور دارند.
- لامپ های نایت بریکر با 130 درصد روشنایی بیشتر، بهترین لامپ در بین لامپ های اسرام می باشند.
- فوکوس نور بسیار عالی دارند.