همه چیز درباره سیستم روشنایی خودرو

سیستم روشنایی خودرو

سیستم روشنایی خودرو یکی از مهمترین و کاربردی ترین قسمتهای اتومبیل میباشد. بدون سیستم روشنایی رانندگی در شب و در جاده های تاریک غیر ممکن خواهد بود. روشنایی خودرو نه تنها در شب بلکه در روز هم مورد استفاده قرار میگیرد. این سیستم از انواع لامپ و کاسه چراغ برای روشن کردن و انتشار نور در فواصل دور بهره میگیرد. کنترل تمام چراغهای خودرو توسط دسته راهنما انجام میشود. در زمان تست معاینه فنی خودرو، تمامی چراغهای خودرو از جمله چراغهای جلو، نور بالا و پایین، راهنما، چراغ ترمز و چراغ دنده عقب از نظر سلامت کارکرد و شکستگی مورد بررسی قرار خواهند گرفت.

سیستم روشنایی خودرو

انواع چراغ خودرو

چراغ اصلی خودرو

چراغ خودرو از دیگر اجزای سیستم روشنایی خودرو است که وظیفه انتشار نور لامپ را بر عهده دارد. قرار گرفتن چراغ در نقطه کانونی کاسه چراغ و نوع طراحی شکستگی های منعکس کننده نور لامپ تاثیر چشمگیری در روشن سازی فضای جلوی خودرو دارد.

برخی از کاسه چراغها مخصوص لامپ دو کنتاکت میباشند. بدین صورت که یک کاسه چراغ مخصوص انتشار نور بالا و نور پایین میباشد. برخی از چراغها نیز به صورت مجزا دارای کاسه چراغ نور بالا و نور پایین میباشند و به طور همزمان میتوان از نور بالا و نور پایین استفاده کرد.

کاسه چراغ دوکنتاکت- کاسه چراغ مجهز به نور بالا و نور پایین مجزا

استفاده از لامپ با توان بالاتر از استاندارد باعث گرم شدن بیش از حد کاسه چراغ و طلق روی آن شده و سبب کدر شدن و کاهش کارایی چراغ خودرو میشود. قرار گرفتن بیش از حد خودرو در زیر نور آفتاب و اشعه UV نیز باعث کدر شدن طلق چراغ میشود. استفاده از پولیش های مخصوص و اسپری های براق کننده و رفع کدری چراغ ماشین برای براق کردن طلق چراغ خودرو استفاده میشود. در صورتیکه پس از کارواش و یا بارندگی چراغ خودرو بخار میکند نشان از وجود شکستگی و یا نشتی در قسمتی از چراغ است. بنابراین باید نسبت به تعمیر، تعویض و یا رفع نشتی چراغ اقدام کنید در غیر اینصورت انعکاس و پرتاب نور کاسه چراغ دچار اختلال خواهد شد.

رفع کدر شدن طلق چراغ خودرو

چراغهای کوچک

این چراغ ها در خارجی ترین قسمت خودرو تعبیه شده اند و وظیفه آنها تعیین محدوده و عرض خودرو است. در هنگام روشن کردن این چراغها، چراغ های عقب خودرو نیز روشن میشوند. مهمترین وظیفه این چراغها بیشتر کردن دید سایر رانندگان نسبت به خودرو مخصوصا در زمانهای گرگ و میش هوا است. لامپ های تعبیه شده در چراغهای کوچک معمولا از پایه شیشه ای فشاری و یا H1 ساخته شده اند.

چراغ کوچک خودرو

دیلایت

مدتی که استفاده از چراغهای دیلایت در بسیاری از خودرو ها رواج پیدا کرده است. این چراغها با روشن شدن خودرو روشن میشوند. نوع چراغها از LED و انعطاف پذیر بوده و در چراغ اصلی خودرو و یا در سپر خودرو تعبیه میشوند. وظیفه این چراغها جلب توجه عابران پیاده و سایر رانندگان برای جلوگیری از تصادفات به خصوص در هوای ابری، بارانی، برفی و مه آلود است. استفاده از دیلایت برای تمام وسایل نقلیه در اتحادیه اروپا اجباریست و این امر سبب کاهش تصادفات به مقدار چشمگیر شده است.

دیلایت خودرو

 

مه شکن

لامپ های مه شکن معمولا با استاندارد مدل پایه H1 یا H3 ساخته شده اند. بهتر است نور این لامپ ها مایل به زرد طلایی باشد. زیرا این نور بیشترین دید در هوای ابری و مه آلوده را برای راننده فراهم میکند. رنگ لامپ ها با استاندارد عدد کلوین محاسبه میشود. رنگ لامپ زرد مایل به طلایی در حدود 3000 کلوین است. در بسیاری از خودرو ها مه شکن عقب نیز وجود دارد که به صورت مستقل از مه شکن جلو کنترل میشود.

چراغ مه شکن خودرو

چراغهای راهنما

در هر خودرویی چراغهای راهنما در عقب، جلو و روی بدنه خودرو قرار دارد. در برخی خودروهای لوکس به منظور ایجاد دید بهتر برای سایر رانندگان، چراغهای راهنما روی آینه بغل های خودرو نیز نصب میشوند. این چراغها برای اعلام تغییر مسیر خودرو از روی دسته راهنما کنترل میشود. از چراغهای راهنما برای فلاشر زدن و دادن علامت خطر نیز استفاده میشود. فلاشر توسط اتوماتیک راهنما که از یک مدار تایمر و یک رله تشکیل شده است کار میکند.

چراغ راهنمای خودرو

چراغهای ترمز

چراغهای ترمز به منظور ارسال پیام کم شدن سرعت خودرو به سایر رانندگان در عقب خودرو تعبیه شده است. رنگ این چراغها قرمز بوده و در زمان ترمز گرفتن روشن میشوند. لامپ موجود در این چراغها معمولا از نوع دو کنتاکت میباشد که شامل دو رشته سیم در یک حباب لامپ میباشد. یک کنتاکت مربوط به روشن شدن چراغهای خودرو میباشد و کنتاکت دیگر مربوط به زمان ترمز گرفتن. در بسیاری از خودروهای لوکس از لامپهای LED برای چراغهای ترمز استفاده میکنند. در برخی از این خودرو ها هشدار ترمز بهمراه ایجاد رقص نور در لامپهای LED نمایش داده میشود.

چراغ ترمز

چراغهای دنده عقب

چراغهای دنده عقب همانطور که از نامشان پیداست در عقب خودرو قرار دارند و در زمان دنده عقب گرفتن روشن میشوند. این چراغها به رنگ سفید هستند و پیام حرکت به سمت عقب را به سایر رانندگان ارسال میکند. در صورتیکه این چراغها در زمان دنده عقب گرفتن روشن نشوند به دو عامل مهم بستگی دارد. یا لامپهای آن سوخته است و یا فشنگی دنده عقب که وظیفه روشن کردن چراغ دنده عقب را برعهده دارد دچار مشکل شده است. در غیر اینصورت باید فیوز و یا سیم کشی این چراغ مورد بررسی قرار گیرد.

چراغ دنده عقب

چراغ پلاک خودرو

این چراغ وظیفه روشن کردن پلاک خودرو را خصوصا در شب بر عهده دارد. با روشن کردن چراغهای خودرو چراغ پلاک هم روشن خواهند شد. روشنایی لامپ این چراغ باید در حدی باشد که پلاک خودرو از فاصله 50 متری قابل تشخیص باشد. در صورت سوختگی این چراغ پلیس میتواند خودرو جریمه کند. لامپ چراغ پلاک از نوع پایه شیشه ای فشاری با توان 5 وات و 12 ولت میباشد. در بسیاری از خودرو ها چراغ پلاک از نوع LED میباشد و نور مناسبی را برای روشنایی پلاک تامین میکند.

چراغ پلاک خودرو

انواع لامپ خودرو

لامپ اصلی خودرو

لامپ اصلی خودرو مهمترین نقش در سیستم روشنایی خودرو روشن سازی فضای جلوی اتومبیل را دارند. لامپ های تعبیه شده در چراغ جلوی خودرو دارای نور بالا و نور پایین میباشند. در برخی خودروها کاسه چراغ نور بالا و نور پایین به صورت مجزا طراحی شده که میتوان به طور همزمان از هر دو آنها استفاده کرد. در برخی از خودرو ها هر دو نور بالا و پایین در یک لامپ تعبیه شده است که پایه این نوع لامپ ها از نوع H4 میباشد. لامپ خودرو اسرام و لامپ ایگل از برندهای معتبر و شناخته شده در ساخت و تولید لامپ خودرو میباشند. در بسیاری از خوروها از لامپ های زنون و یا هدلایت در چراغ اصلی خودرو استفاده میکنند. هدلایت در مقایسه با لامپهای زنون نور ملایم تری داشته، باعث کاهش دید سایر رانندگان نمیشود و نیاز به گرم شدن برای بازدهی نور بیشتر ندارند و سازگار با طبیعت و محیط زیست هستند.

 لامپ اصلی خودرو

 

لامپهای LED

استفاده از لامپهای LED در خودرو رواج بسیار زیادی پیدا کرده است. از این لامپ ها در رنگهای متنوع برای زیبا سازی فضای داخل کابین، نمایش رابط های کاربری پنل و جلو داشبور و لامپهای تعبیه شده داخل درب خودرو استفاده میشود.

لامپ LED در خودرو

این مقاله را برای آشنایی با انواع لامپ خودرو از دست ندهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *